Determining factors of regional supply of beef in Mexico, 1994-2013
PDF (Spanish)
XML (Spanish)
Lector Inteligente (Spanish)

Keywords

beef
econometric models
regional supply
price elasticity
Mexico

How to Cite

Determining factors of regional supply of beef in Mexico, 1994-2013. (2018). región Y Sociedad, 30(72). https://doi.org/10.22198/rys.2018.72.a895

Abstract

The objective of this article is to analyze the variables that determine the regional supply of beef in Mexico in the period 1994-2013 in central-western, eastern, northern, northwestern and southern regions. For this purpose, five multivariable linear models were used, and the results show that in each region supply was inelastic with respect to the price of meat; inverse and inelastic regarding the price of corn and sorghum; direct and inelastic concerning the ex­traction rate; positive and inelastic with regard to rainfall and subsidies. These results predict that increases in the price of meat reflect an increase in production, but this decreases if the cost of inputs rises. The conclusion is that government subsidies and rainfall resulted in a decreased inelasticity; they also play an important role in counteracting the effect of the price of inputs on the production of this meat.
PDF (Spanish)
XML (Spanish)
Lector Inteligente (Spanish)

References

AMEG. 2015. Asociación Mexicana de Engordadores de Ganado. www.sagarpa.gob.mx/agronegocios/Documents/Estudios_promercado/AMEG.pdf (mayo de 2015).

Bassols, A. 1975. Geografía económica de México. Teoría, fenómenos generales, análisis regional. México: Trillas.

Benítez, J. G., R. García, J. S. Mora y J. A. García 2015. Determinación de los factores que afectan la carne bovina en México. Agrociencia 44 (1): 111-119.

BIE-INEGI. 2015. De las entidades federativas 1990-2010. www.inegi.org.mx/sistemas/bie (15 de abril de 2015).

Consejo Nacional de Población. 2015. De las entidades federativas 1990-2010. Estado de México. Consejo Nacional de Población. http://www.conapo.gob.mx/es/CONAPO/De_las_Entidades_Federativas_1990-2010 (19 de abril de 2015).

Consejo Nacional Agropecuario. 2014. Estadísticas del sector agroalimentario. Consejo Nacional Agropecuario. https://es.wikipedia.org/wiki/Consejo_Nacional_Agropecuario (18 de agosto de 2014).

Cruz, J. y R. C. García. 2013. El mercado de la carne bovina en México, 1970-2011. Estudios Sociales 22 (43): 3-5.

Del Moral, L. E. 2008. Crecimiento regional de la producción de la carne de cerdo en México, 1980-2005. Análisis Económico 52 (23): 271-290.

FAO. 2014. Consumo de carne. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. http://www.fao.org/statistics/es/ (14 de mayo de 2014).

FIRA. 2017. Panorama agroalimentario. Carne de bovino 2017. De fideicomisos instituidos en relación con la agricultura. https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/200639/Panorama_Agroalimentario_Carne_de_bovino_2017__1_.pdf (6 de diciembre de 2017).

FIRA. 2015. Panorama agroalimentario. Carne de bovino. Estado de México. https://es.wikipedia.org/.../Fideicomisos_Instituidos_en_Relación_con_la_Agricultura (20 de abril de 2015).

García, F. e I. R. Cruz. 2009. Variabilidad de la precipitación pluvial en la región Pacífico-norte de México. Agrociencia 43: 2-5.

Gaucín, D. 2013. El PIB agropecuario en el 2013. Subdirección de Investigación Económica de FIRA. El Economista. https://www.eleconomista.com.mx/.../El-PIB-agropecuario-en-el-2012-20130225-000 (9 de diciembre de 2015).

Graue, A. L. 2006. Microeconomía. Principios y aplicaciones. México: Thomson.

Gujarati, D. y D. Porter. 2009. Econometría. México: McGraw Hill Interamericana.

Márquez, I., R. García, G. García, J. Mora y E. López. 2004. El efecto de las importaciones de carne bovina en el mercado interno mexicano, 1991-2001. Agrociencia 38 (1): 121-130.

Nicholson, W. y C. Snyder. 2015. Teoría microeconómica, en principios básicos y ampliaciones. México: Ciengage Learning.

Parkin, M. y E. Loria. 2015. Microeconomía, en enfoque para América Latina. México: Pearson.

PROCAMPO. 2014. Conceptos de apoyo. Programa de Apoyos Directos al Campo. www.sagarpa.gob.mx/agricultura/Programas/proagro/procampo/.../procampo.aspx (15 de abril de 2014).

Rodríguez, G., J. A. García y J. Hernández. 2016. Identificación de conglomerados para impulsar las cadenas productivas de carne en México. Agronomía Mesoamericana 27 (2): 353-365.

Román, H., R. Aguilera y A. Patraca. 2012. Producción y comercialización de ganado y carne de bovino en el estado de Veracruz. Comité Nacional del Sistema Producto Bovinos Carne. www.nuttropic.com/.../produccipon_y_comercializacion_de_la_carne_veracruz_vf.pdf.

Servicio Meteorológico Nacional. 2014. Reporte del clima en México. https://es.wikipedia.org/wiki/Servicio_Meteorológico_Nacional_ (México) (12 de agosto de 2014).

SIACON. 2015. Base de datos. www.sicomyt.com/siacon/Inicio/tabid/54/ctl/Terms/Default.aspx (16 de junio de 2016).

SIAP. 2015. Base de datos. Estado de México. http://www.siap.gob.mx/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=254 (12 de agosto de 2015).

SIAP. 2012. Base de datos. Estado de México. http://www.siap.gob.mx/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=254 (2 de mayo de 2012).

Stamer, Hans. 1969. Teoría de mercado agrario. León: Editorial Academia.

Vázquez J. y M. Martínez. 2015. Estimación empírica de las elasticidades de oferta y demanda. Revista Mexicana de Ciencias Pecuarias 6 (5): 955-965.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2018 Sergio Puebla Albiter, Samuel Rebollar Rebollar, Germán Gómez Tenorio, Juvencio Hernández Martínez, Eugenio Guzmán Soria

Downloads

Download data is not yet available.