El nodo de distribución en la cadena hortícola de valor México-Estados Unidos: el caso de las exportaciones sinaloenses de productos frescos
PDF (Spanish)

Keywords

fresh produce
exports
horticultural value chain
competition
fresh vegetable distribution companies
Sinaloa

How to Cite

El nodo de distribución en la cadena hortícola de valor México-Estados Unidos: el caso de las exportaciones sinaloenses de productos frescos. (2009). región Y Sociedad, 21(46). https://doi.org/10.22198/rys.2009.46.a478

Abstract

Sinaloa is the leading Mexican state exporter of fresh produce to the United States.This Mexican state participates in the globalization process through the horticultural value chain which merges both countries. In order to function efficiently, the chain depends on the role played by the fresh vegetable distribution companies in the United States. Based on field work carried out in the border zone of Nogales,Arizona, where distribution companies handle an important percentage of exports from Sinaloa, this article aims to explain the main features of this horticultural value chain, in the context of the global fresh produce market. Furthermore, it analyzes the experience of Sinaloan growers, who established their own distribution companies in U.S. territory.The goal was to improve their competitive position in the U.S. market and gain more control over their products. The article also discusses the challenges imposed by globalization to the distribution companies and their current situation.

PDF (Spanish)

References

Avendaño Ruiz, Belem Dolores y Rita Schwentesius Rindermann. 2007. Sector hortícola mexicano de exportación: acciones y políticas para su fortalecimiento. Manuscrito inédito.

––––––––––. 2005. Factores de competitividad en la producción y exportación de hortalizas: el caso del Valle de Mexicali, B.C., México. Problemas del Desarrollo 36 (140): 165–192.

––––––––––y Sonia Lugo Morones. 2006. El impacto de la iniciativa de inocuidad alimentaria de Estados Unidos en las exportaciones de hortalizas frescas del noroeste de México. región y sociedad XVIII (36): 7–36.

Bougrine, Hassan. 2001. Competitividad y comercio exterior. Comercio Exterior 51 (9): 767–771.

Bracamonte Sierra, Álvaro, Norma Valle Dessens y Rosana Méndez Barrón. 2007. La nueva agricultura sonorense: historia reciente de un viejo negocio. Región y sociedad XIX (número especial): 51–70.

Calvin, Linda y Verónica Barrios. 2000. Comercialización de las hortalizas de invierno de México. En Internacionalización de la horticultura, compilado por Rita Schwentesius Rindermann y Manuel Ángel Gómez Cruz, 135–168. México: Centro de Investigaciones Económicas, Sociales y Tecnológicas de la Agroindustria y la Agricultura Mundial, Universidad Autónoma Chapingo (CIESTAAM–UACH), Ediciones Mundi–Prensa.

Carrillo Rojas, Arturo y Mario Cerutti (coordinadores). 2006. Agricultura comercial, empresa y desarrollo regional en el noroeste de México. Culiacán: Universidad Autónoma de Nuevo León, UAS, Consejo Nacional de Ciencia yTecnología (CONACYT).

Carton de Grammont, Hubert. 1990. Los empresarios agrícolas y el Estado. Sinaloa, 1893–1984. México: Instituto de Investigaciones Sociales (IIS), Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM).

Castaingts, Juan. 2000. Los sistemas comerciales y monetarios en la tríada excluyente. Un punto de vista latinoamericano. México: Universidad Autónoma Metropolitana, Plaza y Valdés.

Cook, Roberta. 2005. Trends in US Fresh Produce Marketing. Davis: University of California.

––––––––––y Linda Calvin. 2005. Greenhouse Tomatoes Emerge as a Major Market Force. AmberWaves 3 (2): 20–27.

Díez de Castro, Enrique. 2004. Distribución comercial. Madrid: Mc Graw Hill.

Dolan, Catherine y John Humphrey. 2000. Governance and Trade in Fresh Vegetables: The Impact of UK Supermarkets on the African Horticulture Industry. The Journal of Development Studies XXXV (2): 147–176.

––––––––––y Carla Harris–Pascal. 1999. Horticulture Commodity Chains:The Impact of the UK Market on the African Fresh Vegetable Industry. Institute of Development Studies (IDS),Working paper 96.

Echánove, Flavia. 2004. La expansión de las hortalizas en los años noventa y su vínculo con la agroindustria agrícola. En El sector agropecuario mexicano frente al nuevo milenio, compilado por Blanca Rubio, 207–235. México: UNAM, Plaza y Valdés.

Esser, Klaus (coordinador). 1999. Competencia global y libertad de acción nacional: nuevo desafío para las empresas, el estado y la sociedad. Instituto Alemán de Desarrollo. Caracas: Nueva Sociedad.

––––––––––, Wolfgang Hillebrand, Jorg Meyer–Stamer y Dirk Messner. 1996. Systemic Competitiveness. New Governance Patterns for Industrial Development. Londres–Portland: Frank Cass.

FAO. 2008. Anuario estadístico de la FAO 2005–2006. http://www.fao.org/statistics/yearbook/vol_1_1/site_es.asp?page=trade (20 de octubre de 2008).

FPAA. 2007. Historia de Nogales.http://www.freshfrommexico.com (enero de 2008).

García García, José Odón y Víctor Antonio Acevedo Valerio. 2001. Los efectos regionales de la hortofruticultura en Michoacán, 1970–2000: Un análisis de indicadores socioeconómicos. En Distribución del ingreso y bienestar social en Michoacán, compilado por idem., José César Lenin Navarro Chávez y Pedro Mata Vázquez, 243–266. Morelia: Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo.

Gehlhar, Mark y Thomas Vollrath. 1997. U.S. Export Performance in Agricultural Markets. Technical Bulletin 1854. Washington: Economic Research Service, USDA.

Gereffi, Gary y Miguel Korzniewicz (coordinadores). 1994. Commodity Chains and Global Capitalism. Connecticut–Londres: Praeger Wesport.

González, Humberto. 1994. El empresario agrícola, en el jugoso negocio de las frutas y hortalizas de México. Holanda:Thesis Wageningen.

––––––––––y Margarita Calleja. 1999. La construcción de cadenas internacionales de frutas y hortalizas: vínculos e interdependencia entre Texas y México. En Agricultura de exportación en tiempos de globalización. El caso de las hortalizas, frutas y flores, coordinado por idem., Rita Schwentesius, Manuel Ángel Gómez y Hubert Carton de Grammont, 23–68. México: CIESTAAM–UACH, IIS–UNAM, Centro de Investigaciones y Estudios Superiores en Antropología Social (CIESAS), Juan Pablos Editor, S.A.

––––––––––. 1998. La exportación de frutas y hortalizas a Estados Unidos de Norteamérica. México: Ed. SAGAR, CIESAS y CONACYT.

Huang, Sophia Wu. 2004. Global Trade Patterns in Fruits and Vegetables. Agriculture and Trade Report No. WRS–04–06, June, Washington: Economic Research Service, USDA.

Humphrey, John y Huber Schmitz. 2001. Governance in Global Value Chains. IDS Bulletin, Vol. 32. No 3. Industrial Performance Center, Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Kaplinsky, Raphael. 2000. Spreading the Gains from Globalisation:What can be learned from Value Chain Analysis? IDS Working paper 110.

––––––––––y Mike Morris. 2000. A Handbook for Value Chain Research. IDS. www.ids.ac.uk/ids/global/pdfs/vchnov01.pdf (enero de 2005).

Lugo Morones, Sonia Yolanda y Belem Avendaño Ruiz. 2001. Efectos de la globalización en el sector agropecuario de Baja California. Comercio Exterior LI (3): 220–224.

Macías Macías, Alejandro. 2003. Enclaves agrícolas modernos: el caso del jitomate mexicano en los mercados internacionales. Región y sociedad XV (26): 103–151.

Mares, David R. 1991. La irrupción del mercado internacional en México. Consideraciones teóricas y estudio de caso. México: El Colegio de México.

Maya, Carlos y Alma Cabada. 2007. Free Trade and Fresh Vegetables Exports: The Experience of Sinaloa, Mexico. En The Shape of East Asian Economy to Come: Lonely Rethoric or Global Reality, coordinado por Takehito Oonishi y Ben Teh Cheng Guan, 78–96. Newcastle upon Tyne: Cambridge Scholars Publishing.

Messner, Dirk. 2002.The Concept of the "World EconomicTriangle": Global Governance Patterns and Options for Regions. Working paper 173. Brighton, Sussex: IDS.

Ponte, Stefano. Quality Conventions and the Governance of Global Value Chains. Global Value Chain Initiative. http://www.ids.ac.uk/globalvaluechains/publications/ponte–conventions.pdf (enero de 2005).

Raynolds, Laura T. 1994. Institutionalizing Flexibility: A Comparative Analysis of Fordist and Post–fordist Models of Third World Agro–export Production. En Commodity Chains and Global Capitalism, coordinado por Gary Gereffi y Miguel Korzeniewicz, 143–161.Westport: Praeger Publishers.

Regmi, Anita, Mark Gehlhar, John Wainio,Thomas Vollrath, Paul Johnston y Nitin Kathuria. 2005. Market Access for High–value Foods. Agricultural Economy Report–840.Washington: Economic Research Service, USDA.

Rubio, Blanca. 2002. El nuevo orden alimentario mundial y sus consecuencias sobre los productores de alimentos básicos en los países latinoamericanos (1990–2001). En Globalización y desarrollo rural en América Latina, compilado por idem., y Enrique de Barros, 1–21. Recife: Universidad Federal Rural de Pernambuco.

Schwentesius Rindermann, Rita y Manuel Ángel Gómez Cruz. 2002. Los sectores agroalimentarios de México, Estados Unidos y Canadá ante el TLCAN. Reporte de investigación no. 60, enero. Chapingo: CIESTAAM–UACH.

––––––––––. 2002. The Rise of Supermarkets in México: Impacts on Horticulture Chains. Development Policy Review 2 (4): 1.

––––––––––. 2000. Internacionalización de la horticultura. México: UACH, Mundi–Prensa.

––––––––––. 1997. Competitividad de las hortalizas mexicanas en el mercado estadounidense. Comercio Exterior XLVII (12): 962–974.

Sinagawa Montoya, Herberto. 1987. Sinaloa, agricultura y desarrollo. Culiacán: CAADES.

Sparling, David y Roberta Cook. 2000. Strategic Alliances and Joint Ventures under NAFTA: Concepts and Evidence. En Policy Harmonization and Adjustment in the North American Agriculture and Food Industry, compilado por R.M.A. Lyons, Karl Meilke y otros, 68–94. Winnipeg: Friesen Printers.

Sturgeon,Timothy J. 2001. How do we define Value Chains and Production Networks? IDS Bulletin, Vol. 32. No 3. Industrial Performance Center, MIT.

USDA. 2008. The Importance of Agricultural Trade. www.fas.usda.gov/info/factsheets/tradevalue.pdf (20 de octubre de 2008).

Van Sickle, John, J. Emil Belibasis, Dan Cantliffe, Gary Thompson y Norm Oebker. 1994. Competition in the U.S. Winter FreshVegetable Industry, Agricultural Economic Report No. 691. Washington: Economic Research Service, USDA.

Villarreal, René y Rocío de Villarreal. 2002. México competitivo 2020.Un modelo de competitividad sistémica para el desarrollo. México: Océano.

Wood, Adrian. 2001. Value Chains: An Economist's Perspective. IDS Bulletin, Vol. 32. No 3. Industrial Performance Center, MIT.

Zahniser, Steven (editor). 2005. NAFTA at 11, the Growing Integration of North American Agriculture. Agriculture and Trade Report No. WRS–05–02, February.Washington: Economic Research Service, USDA.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2017 Carlos Javier Maya Ambía, Lydia María López Barraza

Downloads

Download data is not yet available.