Mexican onion: a competitiveness analysis in the American market, 2002-2013
PDF (Spanish)
XML (Spanish)
Lector Inteligente (Spanish)

Keywords

onion
vegetable trade
agricultural production
comparative advantage
economic competitiveness
Mexico
Canada
Peru

How to Cite

Mexican onion: a competitiveness analysis in the American market, 2002-2013. (2017). región Y Sociedad, 29(70). https://doi.org/10.22198/rys.2017.70.a348

Abstract

The onion (Allium cepa) is the second most produced vegetable worldwide. The United States is the world’s largest importer of onions, and Mexico, Canada and Peru are its major suppliers. This article evaluates the competitiveness of onions produced in Mexico compared to those of Canada and Peru by using the following indicators: the import penetration rate, the export similarity index, the export and import quotas, the export comparative advantage and the revealed comparative advantage. The results show that Mexico has an export comparative advantage in the American market; however, this advantage decreased and Peruvian exports increased due to an increase in its yellow onion production and because Canada’s competitiveness is lower. The information included in this article is useful for designing public policies in the agricultural sector, although in subsequent studies it is suggested to use qualitative variables in order to have a comprehensive vision.

PDF (Spanish)
XML (Spanish)
Lector Inteligente (Spanish)

References

Agriculture and Agri-Food Canada 2016. Competitive trade analysis-United States. http://www.agr.gc.ca/eng/home/?id=13956908 25741 (febrero de 2016).

Asociación Mexicana de Horticultura Protegida. 2015. Importaciones de Estados Unidos. http://www.amhpac.org/ (enero de 2015).

Avendaño, B. 2008. Globalización y competitividad en el sector hortofrutícola: México, el gran perdedor. El Cotidiano (147): 91-98.

Avendaño, B. y A. Acosta. 2009. Midiendo los resultados del comercio agropecuario mexicano en el contexto del TLCAN. Estudios Sociales (17): 42-81.

Banco Mundial. 2016. Agricultura, valor agregado (% del PIB). http://datos.bancomundial.org/ (febrero de 2016).

CEPAL. 2014. México. http://www.cepal.org (noviembre- diciembre de 2014).

Contreras, J. M. 1999. La competitividad de las exportaciones mexicanas de aguacate: un análisis cuantitativo. Revista Chapingo Serie Horticultura (58): 393-400.

FAO. 2015. México. http://www.fao.org/ (enero de 2015).

FAOSTAT. 2015. México. http://faostat3.fao.org/home/S (enero de 2015).

Fideicomiso para la Construcción y Operación de la Central de Abastos de la Ciudad de México. 2014. México. http://ficeda.com.mx/ (noviembre de 2014).

Financiera Nacional de Desarrollo Agropecuario, Rural, Forestal y Pesquero. 2014. Panorama de la cebolla. http://www.financierarural.gob.mx/informacionsectorrural/Panoramas/Panorama%20Cebolla%20(jul%202014).pdf (noviembre de 2014).

Heredia, J. y J. Huarachi. 2009. El índice de la ventaja relativa comparada (VCR) entre el Perú y los principales exportadores del mundo. El caso de la región de Lambayeque. Cuadernos de Difusión (26):27-55.

Instituto Español de Comercio Exterior. 2015. El mercado de alimentación en Canadá 2012. http://www.icex.es/icex/es/index.html (enero de 2015).

La Libertad. Portal Agrario Regional. 2015. Reporte de inteligencia de mercados de la cebolla. http://www.agrolalibertad.gob.pe/si-tes/default/files/inteligencia_de_mercado_de_la_cebolla_2.pdf (enero de 2015).

Macías, A. 2010. Competitividad de México en el mercado de frutas y hortalizas de Estados Unidos de América, 1989-2009. Agroalimentaria 16: 31-48.

MINAGRI. 2015. Comercio exterior para el agro. http://sistemas.minagri.gob.pe/siscex/usuarios/home (febrero de 2015).

Ministerio de Comercio Exterior y Turismo. 2016. Acuerdos comerciales del Perú. http://ww2.mincetur.gob.pe/ (febrero de 2016).

National Onion Association. 2015. How and where onions are grown. http://www.onions-usa.org/ (enero de 2015).

Omaña, J. M, I. Almora, B. Cruz, G. Hoyos, J. Quintero y M. Fortis. 2014. Competitividad de la carne de ganado bovino entre los países miembros del TLCAN 1997-2008. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas (5): 175-189.

SAGARPA. 2014. México, principal productor de cebolla. http://www.sicde.gob.mx/ (noviembre de 2014).

SIAP-SAGARPA. 2015. Agricultura producción anual. http://www.siap.gob.mx/ (enero de 2015).

SIEA. 2015. Series históricas de producción agrícola-compendio estadístico. http://siea.minag.gob.pe/ (febrero de 2015).

Sistema Integrado de Información de Comercio Exterior. 2015. Principales 10 países importadores. http://www.siicex.gob.pe/ (enero de 2015).

Statistics-Canada. 2015. Base de datos de comercio exterior de Canadá. http://www5.statcan.gc.ca/ (enero de 2015).

Superintendencia Nacional de Aduanas y de Administración Tributaria. 2015. Estadísticas y estudios. http://www.sunat.gob.pe/ (enero de 2015).

Torres, Víctor. 2009. La competitividad del aguacate mexicano en el mercado estadounidense. Revista de Geografía Agrícola (43): 61-79.

Trade Map. 2015. Estadísticas del comercio para el desarrollo internacional de las empresas. México. http://www.trademap.org/ (enero de 2015).

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2017 Karina Valencia Sandoval, Ana Mónica Zetina Espinosa

Downloads

Download data is not yet available.