Resilience in the Oven: Life Stories and Challenges of Zoque Women Bakers in Ocozocoautla de Espinosa, Chiapas
PDF (Spanish)
XML (Spanish)

Keywords

ethnography
resilience
adversities
gender
survival
Chiapas

How to Cite

Resilience in the Oven: Life Stories and Challenges of Zoque Women Bakers in Ocozocoautla de Espinosa, Chiapas. (2024). región Y Sociedad, 36, e1933. https://doi.org/10.22198/rys2024/36/1933

Abstract

Objective: Exploring the life stories and challenges faced by the Zoque women bakers of Ocozocoautla de Espinosa, Chiapas, through a qualitative ethnographic study. Methodology: Fifteen artisanal producer women were interviewed to know their daily struggles and strategies to produce and market bread in adverse conditions. Results: The lack of access to education, economic problems, widowhood, unemployment, discrimination, and gender marginalization are these women challenges. Limitations: the fifteen-women sample and the specific geographic focus. Value: The significant insight into the resilience and determination of the Zoque women bakers. It is highlighted the importance of their activity for preserving their culture and community. Conclusions: Despite these difficulties, these women maintain their culinary tradition alive and have found sustenance and resilience in baking.

PDF (Spanish)
XML (Spanish)

References

Caballero, A. L., Esponda, J. A., y Vela, G. (2022). Alimentación y costumbres zoques de los municipios de Berriozábal, Tuxtla Gutiérrez, San Fernando y Ocozocoautla. Tuxtla Gutiérrez: Universidad de Ciencias y Artes de Chiapas.

Caldo, P., y Fugardo, M. P. (2024). Costumbres en común. Escritura, mujeres y saberes: apuntes culinarios. Argentina, 1880-1980. Anuario de Historia Regional y de las Fronteras, 29(1), 181-205. doi: https://doi.org/10.18273/revanu.v29n1-2024008

Cantú-Martínez, P. C. (2017). Sustentabilidad social: un acercamiento sociolaboral y de ciudadanía a la mujer mexicana. Revista Internacional de Investigación en Ciencias Sociales, 13(1), 112-124. doi: https://doi.org/10.18004/riics.2017.julio.112-124

Cassab, P. M., y Mayorca, D. Y. (2018). Habilidades gerenciales en mujeres comerciantes cabeza de hogar y economía familiar. Revista Escuela de Administración de Negocios, (84), 153-166. doi: https://doi.org/10.21158/01208160.n84.2018.1922

Clemente, A. G., Fletes, H. B., y Ocampo, G. (2022). Las abuelas zoques como agentes de cambio en las prácticas alimentarias. Espacialidades, 11(2), 4-28. doi: https://doi.org/10.24275/uam/cua/dcsh/esp/v11n2/Clemente

Esponda, J. A., y Galindo, S. M. (2024). Antropología y seguridad alimentaria en Ocozocoautla, Chiapas: análisis cultural, político y social a través de las prácticas alimentarias. Anales de Antropología, 58(1), 105-116. doi: https://doi.org/10.22201/iia.24486221e.2024.58.1.83934

Flores, M. L., Orozco, R. P., y Sánchez, E. (2022). Las mujeres en la producción del agave-mezcal y su importancia en los sistemas alimentarios. Regiones y Desarrollo Sustentable, 22(43), 1-24. Recuperado de http://coltlax.edu.mx/openj/index.php/ReyDS/article/view/244

García, E. (2024). La actividad de las mujeres en el comercio y el crédito rural en el sur peninsular (ss. XVIII-XIX). Arenal. Revista de Historia de las Mujeres, 31(1), 179-202. doi: http://dx.doi.org/10.30827/arenal.v31i1.29039

Hombrados-Mendieta, M. I., y Gómez-Jacinto, L. (2001). Potenciación en la intervención comunitaria. Psychosocial Intervention, 10(1), 55-69. Recuperado de https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=179818298005

Howell, B. M. (2011). Yaqui homeland and homeplace: The everyday. The Oral History Review, 38(2), 385-387. doi: https://doi.org/10.1093/ohr/ohr070

Migliore, J. (2011). Amartya Sen: la idea de la justicia. Revista Cultura económica, XXIX (81-82), 13-26. Recuperado de https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/4153048.pdf

Morales, J. U., Martínez, M., y Gómez, D. A. (2022). Mujeres indígenas rurales y pobreza. Los impactos de las desventajas frente a los recursos. Culturales, 10, 1-29. doi: https://doi.org/10.22234/recu.20221001.e649

Murillo-Cárdenas, C. A., Fuentes, C. E., Montoya, R. E., Amador, E., y Trejo, A. (2020). Mujeres: protección laboral y desarrollo. Un estudio de caso. El Periplo Sustentable (46), 354-371. doi: https://doi.org/10.36677/elperiplo.v0i46.19537

Pessolano, D., y Linardelli, M. F. (2021). El trabajo reproductivo en el medio rural. Puesteras y trabajadoras migrantes del sector agropecuario de Mendoza (Argentina). CUHSO (Temuco), 31(1), 47-76. Recuperado de https://www.scielo.cl/pdf/cuhsotem/v31n1/2452-610X-cuhsotem-00303.pdf

Quiroga, I. A. (2023). Mujer, tierra y alimento: una mirada a la seguridad alimentaria desde el rol de la mujer kamëntšá. Ánfora, 30(54), 19-40. doi: https://doi.org/10.30854/anf.v30.n55.2023.918

Ramírez, L. (2015). Roles de género, mujeres rurales cabeza de hogar. AiBi Revista de Investigación, Administración e Ingeniería, 3(1), 37-41. Recuperado de https://revistas.udes.edu.co/aibi/article/view/1747

Ramos, D., y Vera, M. T. (1996). El trabajo de las mujeres, pasado y presente. Málaga: Servicio de publicaciones, Diputación provincial de Málaga.

Ruiz, G. A., Zapata, E. M., Martínez, G. B., Pérez, L. M., Arras, A. M., y Garza, L. E. (2022). Resignificación cultural: adaptación de las mujeres rarámuris a la ciudad de Chihuahua. región y sociedad, 34, e1517. 1-29. doi: https://doi.org/10.22198/rys2022/34/1517

Salazar, K., y Castro, R. (2020). Mujeres que caminan a través de la adversidad. La posibilidad resiliente frente a casos violentos complejos vinculados con las desapariciones en México. OBETS. Revista de Ciencias Sociales, 5(2), 711-746. Recuperado de http://hdl.handle.net/10045/111332

Sánchez-Soriano, M., Cruz-Cabrera, B. C., Castillo-Leal, M., y Acevedo-Martínez, J. A. (2023). Participación de la mujer en la cadena de valor de maíz-tortilla en dos municipios del estado de Oaxaca. Estudios Sociales. Revista de Alimentación Contemporánea y Desarrollo Regional, 33(61), 2-33. doi: https://doi.org/10.24836/es.v33i61.1300

Scholtus, S. C., y Domato, O. (2015). El rol protagónico de la mujer en el desarrollo sustentable de la comunidad. Apuntes Universitarios. Revista de Investigación, 5(1), 9-34. Recuperado de https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5051795

Serena, M. H., y de la Roca, J. M. (2024). Factores determinantes de la resiliencia y creencias sobre violencia de género en mujeres mexicanas. Educateconciencia, 32(1), 6-20. Recuperado de https://educateconciencia.com/index.php/revistaeducate/article/view/72

Ungar, M. (2008). Resilience across cultures. British Journal of Social Work, 38(2), 218-235. doi: https://doi.org/10.1093/bjsw/bcl343

Vásquez-Ruiz, G., y Chávez-Arellano, M. E. (2023). Alimentación familiar y trabajo femenino. Experiencias de madres trabajadoras en Zacualtipán, Hidalgo. Textual, 81, 93-117. doi: https://doi.org/10.5154/r.textual.2022.81.05

Vizcarra, I. (2019). Género y cultura de maíz: en la lucha por definir otra soberanía alimentaria. Revista del CESLA. International Latin American Studies Review, 24, 101-130. doi: https://doi.org/10.36551/2081-1160.2019.24.101-130

Zepeda-Cancino, R. M., y Vázquez-García, V. (2023). Género y ganadería familiar en el Istmo de Tehuantepec, México. Estudios Sociales. Revista de Alimentación Contemporánea y Desarrollo Regional, 33(61), 1-22. doi: https://doi.org/10.24836/es.v33i61.1244

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Copyright (c) 2024 Jorge Alberto Esponda Pérez; Mónica Juárez Ibarias

Downloads

Download data is not yet available.