Abstract
Objective: to analyze the administrative structure of the bluefin tuna capture and fattening ranches, in Ensenada, Baja California to learn about the value and supply chain management, the collaboration with academics, the access to financing and promotion, and the bluefin tuna’s international sustainability measures effect on exports to the Japanese market. Methodology: mixed study emphasizing the qualitative approach by means of interviews to key informants. Results: the reconstruction of the productive chain contrasting the degree of contribution of the academy, financial institutions and government. Limitations: interviews were mostly virtual, reducing nonverbal language, interest and motivation, others face-to-face. Value: empirical study about the fishery of in the wild endangered species, which is highly profitable and valued by the export market. Conclusions: a strategic linkage associated with its geographic location is evident, rare concurrence of the triple helix model, influence of the market and international organizations in charge of the sustainability of the species.
References
Alfaro, S. B., y Quintero, M. L. (2014). Sector pesquero-acuícola en México y Chile: estudio de caso comparativo para reflexionar respecto de su internalización. Agro Sur, 42(3), 31-46. doi: https://doi.org/10.4206/agrosur.2014.v42n3-04
Cámara de Diputados del H. Congreso de la Unión. (2007). Ley General de Pesca y Acuacultura Sustentables. Recuperado de https://www.diputados.gob.mx/LeyesBiblio/pdf/LGPAS_240418.pdf
Comisión Nacional de Acuacultura y Pesca (CONAPESCA). (2018). Anuario 2018. Recuperado de https://www.conapesca.gob.mx/work/sites/cona/dgppe/2018/ANUARIO_2018.pdf
Cruz, F. (2016). Factores críticos de éxito de las empresas exportadoras peruanas, Lima. UCV-SCIENTIA, 8(1). doi: https://doi.org/10.18050/RevUcv-Scientia.v8n1.a8
Diario Oficial de la Federación. (1976). Decreto que fija el límite exterior de la Zona Económica Exclusiva de México. Recuperado de https://dof.gob.mx/nota_detalle.php?codigo=4845962&fecha=07/06/1976#gsc.tab=0
Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). (2021). Global demand for non-canned tuna softened. Globefish, Food and Agriculture Organization of the United Nations. Recuperado de https://www.fao.org/in-action/globefish/market-reports/resource-detail/en/c/1268648/
Hernández, R., Fernández, C., y Baptista, L. (2014). Metodología de la investigación. México: McGraw Hill Interamericana.
Illinois Soybean Association. (2019). Breakthrough in tuna feed research shows promise for sustainable tuna farming. Recuperado de https://www.ilsoy.org/press-release/breakthrough-tuna-feed-research-shows-promise-sustainable-tuna-farming
Instituto Nacional de Pesca (INAPESCA). (2018). Acuacultura comercial. Recuperado de https://www.gob.mx/inapesca/acciones-y-programas/atun-aleta-azul
Katz, J., Michiko, I., y Muñoz, S. (2011). Creciendo en base a los recursos naturales, tragedias de los comunes y el futuro de la industria salmonera chilena. Santiago de Chile: Naciones Unidas, Comisión Económica para América Latina y el Caribe y División de Desarrollo Productivo y Empresarial.
Krauss, E. E. (2019). Ley General de Pesca y Acuacultura Sustentables y su impacto en el desarrollo acuícola de la región central del estado de Veracruz (tesis de Maestría en Ciencias). Colegio de Posgraduados, Veracruz. Recuperado de http://colposdigital.colpos.mx:8080/xmlui/bitstream/handle/10521/3345/Krauss_Langarica_EE_MC_Agroecosistemas_Tropicales__2019.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Luengo, M. J., y Obeso, M. (2013). El efecto de la triple hélice en los resultados de innovación. Revista de Administração de Empresas, 53(4), 388-99. doi: https://doi.org/10.1590/S0034-75902013000400006
Moral, R. J., y Vaca, J. G. (2009a). Administración de la pesquería del atún aleta azul en Baja California: Una visión global. Frontera Norte, 21(41), 151-75.
Moral, R. J., y Vaca, J. G. (2009b). Captura de atún aleta azul en Baja California, México: ¿pesquería regional o maquiladora marina? Región y sociedad, 21(46), 159-90. doi: https://doi.org/10.22198/rys.2009.46.a481
Moreno-Neri, J., Obregón-Angulo, M., y Arellano-Zepeda, S. (2020). El monitoreo al control interno en empresas dedicadas al cultivo de atún aleta azul en Baja California. VinculaTégica EFAN, 6(1), 400-415. Recuperado de http://www.web.facpya.uanl.mx/vinculategica/Vinculategica6_1/31%20MORENO_OBREGON_ARELLANO.pdf
Riveiro, P. (2015). La ordenación pesquera como instrumento para la práctica de una pesca sostenible en países en desarrollo: estudio de caso de Guinea Bissau (tesis de Doctorado en Derecho). Universidad de Santiago de Compostela, Santiago de Compostela. Recuperado de http://hdl.handle.net/10347/13643
Secretaría de Agricultura y Desarrollo Rural (SADER). (2019). Acuerdo por el que se establece el volumen de captura permisible para el aprovechamiento de atún aleta azul (Thunnus orientalis) en aguas de jurisdicción federal de los Estados Unidos Mexicanos en el océano Pacífico y en aguas marinas que se encuentran en el área de regulación de la Comisión Interamericana del Atún Tropical para los años 2019 y 2020. Recuperado de https://www.dof.gob.mx/index_111.php?year=2020&month=04&day=29#gsc.tab=0
Secretaría de Agricultura y Desarrollo Rural (SADER). (2021a). Acuerdo mediante el cual se aprueba la actualización de la Carta Nacional Acuícola. Recuperado de http://dof.gob.mx/nota_detalle.php?codigo=5615929&fecha=15/04/2021
Secretaría de Agricultura y Desarrollo Rural (SADER). (2021b). Acuerdo por el que se expide el Plan de Manejo para la pesquería de Atún Aleta Azul (Thunnus orientalis, Temminck y Schlegel 1844) en el Pacífico oriental. Recuperado de https://www.dof.gob.mx/nota_detalle.php?codigo=5615334&fecha=07/04/2021#gsc.tab=0
Secretaría de Agricultura, Ganadería, Desarrollo Rural, Pesca y Alimentación (SAGARPA). (2018). Guía básica para la elaboración de un Plan de Análisis de Peligros y Puntos Críticos de Control para establecimientos (HACPP). Recuperado de https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/410308/GU_A_B_SICA_DE_ELABORACI_N_HACCP-compressed.pdf
Secretaría de Salud. (2011). NOM242-SSA Productos de pesca. Recuperado de https://www.dof.gob.mx/nota_detalle.php?codigo=5177531&fecha=10/02/2011#gsc.tab=0
Vergara, F. J. (2018). Interdependencias tecnológicas de los ranchos atuneros con la pesquería del atún aleta azul del pacífico, Thunnus orientalis (Temminck & Schlegel, 1844). Instituto Politécnico Nacional - Centro Interdisciplinario de Ciencias Marinas. Recuperado de https://delfin.cicimar.ipn.mx/Biblioteca/Busqueda/Tesis/898?Origen=coleccion_tesis

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Copyright (c) 2022 Jesús Javier Márquez Maldonado